Forum pentru pitici, mamici si tatici
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.


 
AcasaAcasa  Ultimele imaginiUltimele imagini  CăutareCăutare  ÎnregistrareÎnregistrare  Conectare  
*** Acest forum a fost mutat la adresa www.piticulvesel.ro/phpBB3/index.php Va multumim pentru intelegere ***

 

 Sfaturi privind baita copilului

In jos 
AutorMesaj
piticulvesel

piticulvesel


Numarul mesajelor : 31
Data de inscriere : 03/05/2009

Sfaturi privind baita copilului Empty
MesajSubiect: Sfaturi privind baita copilului   Sfaturi privind baita copilului EmptyDum Mai 10, 2009 3:59 am

Este cunoscut ca apa le face mare placere bebelusilor, intrucat primul mediu, cel din burtica mamei este unul lichid. Pornind de la aceasta premisa, prima baita a bebelusului trebuie sa fie o reusita, si o incercare prietenoasa de a-i insufla micutului respectul pentru igiena. Desigur ca aceste lucruri le va invata mai tarziu, cand va putea sa si inteleaga, deocamdata experienta primelor bai trebuie sa fie placuta la nivel senzorial. In acest context, prima impresie este cea care conteaza. Asadar, proaspete mamici, luati-va inima-n dinti si oferiti-i micutului prima balaceala!

Chiar daca pare relativ simplu, prima imbaiere a bebelusilor este o chestiune minutioasa. In primul rand trebuie sa se tina cont de buricut, daca e vindecat sau nu. Daca nu a picat cu totul, este recomanadata doar baia partiala. Inainte de baita propriu-zisa, mama trebuie sa-si pregateasca toate ustensilele necesare (tampoane pentru spalatul fetei, ceai de musetel, prosop, ulei de baie, hainele de schimb pentru copil, scutece, crema etc.) Apoi se pregateste apa pentru imbaiere, turnata intr-o cadita speciala, pe fundul careia se pune un prosop sau un burete, pentru a impiedica alunecarea bebelusului. Temperatura camerei, inainte de baie, trebuie crescuta cu 2-3 grade, fata de normal, in special in sezonul rece. In momentul imbaierii, este de preferat o temperatura intre 22 si 24 de grade Celsius. La inceput se pune putina apa in vanita, 10-15 cm, verificandu-se cu cotul daca este potrivita.
Dupa ce se dezbraca si se sterge regiunea fesiera, daca este murdar, se pune bebelusul treptat, in apa. Bebelusul se sprijina pe antebrat, prinzandu-l sub axila, astfel incat capul si spatele sa fie stabile. Cu cealalta mana, cu un scutec sau manusa de baie, imbibata in sapun pentru copii, se spala. La prima baita, bebelusul poate fi lasat intr-o camasuta subtire, care va fi indepartata ulterior, procedeu care il impiedica sa se sperie de contactul direct cu apa.
Se spala mai intai gatul, apoi bratele, mainile, pieptul, abdomenul, picioarele, regiunea genitala si fesiera, in cele din urma. Se poate intoarce apoi pe burta, folosind ambele maini, copilul fiind tot sprijinit pe antebrat. Se spala apoi pe spate si pe fundulet. Daca nu se intoarce, copilul poate fi inclinat un pic in fata si spalat pe spate. Parutul trebuie udat in prealabil, samponat cu sampon special, care nu provoaca lacrimi, apoi clatit cu apa calduta, dintr-o cana. Bebelusul se scoate intr-un prosop cald si se usuca prin tamponare, intrucat pielea acestuia este sensibila si se poate inrosi.

Toaleta fetei se lasa la sfarsit, stergandu-se ochisorii cu tampoane separate, inmuiate la inceput in apa fiarta, apoi in apa obisnuita. Unghiile se taie cu o forfecuta cu varful bont. Daca bebelusul este agitat, unghiutele pot fi scurtate si in timpul somnului, cand acesta nu face miscari necontrolate. Pentru a indeparta crustele, parul este uns intr-un strat subtire cu ulei special pentru bebelusi si se piaptana cu o perie moale. Inainte ca bebelusul sa fie imbracat in haine curate, este de preferat sa fie dat cu ulei special sau cu crema, mai ales ca in primele zile de viata unii nou-nascuti au pielea descuamata.

Medicii recomanda ca prima baita a bebelusului sa nu dureze mai mult de 5 minute. Treptat, durata acesteia se va mari, copilul fiind lasat mai mult timp in apa, dar niciodata nesupravegheat. Cu timpul, cand bebelusul poate sta in sezut, baita va fi unul dintre momentele zilei pe care acesta le va astepta cu sufletul la gura. Copiii adora, in general, sa se joace cu jucariile, sa plescaie cu mainile si sa-si balaceasca picioarele in apa. Desigur, acesta se refera la o etapa ulterioara. Pana atunci, este ideal ca imbaierea sa fie programata in acelasi moment al zilei, mai ales seara, pentru ca, se zice, baia il oboseste pe copil. De aceea, dupa ce va fi reimprospatat, bebelusul va putea dormi linistit o buna perioada din noapte.

Dupa baie, dar si in functie de dispozitia copilului, se poate face masaj, cu ulei special pentru copii. Cu mainile calde, prin mangaiere, se maseaza pielea bebelusului, circular, de la degetele copilului, catre coapsa si brate. Copiii care beneficiaza de masaj, arata studiile, plang mai putin si dorm mai linistiti.

Baita copilului are un rol foarte important pentru mentinerea igienei corporale, dar contribuie si la o buna socializare, in cadrul familiei. Pentru ca bebelusul sa se simta confortabil in apa, este important ca baia sa fie transformata intr-un adevarat ritual, la care sa participe ambii parinti. Tatal poate veni in ajutorul mamei, poate colabora la manevrele pe care aceasta le face bebelusului. De asemenea, este important ca in timpul baii, mai ales cand bebelusul nu este inca acomodat cu apa, sa i se vorbeasca pe un ton bland, sau chiar sa i se cante. Toate acestea au rolul de a-i crea un sentiment de siguranta, in compania parintilor si o dorinta de a repeta aceasta experienta placuta.�
Sus In jos
 
Sfaturi privind baita copilului
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Forum pentru pitici, mamici si tatici :: PITICUL NOU NASCUT :: BAITA PITICULUI-
Mergi direct la: